Mann mit Kopfhörern vor einem Laptop

mindent, amit tudnia kell a fülzúgásról

Az óriási fülek jelensége sokat tud. A legtöbb ember a fülzúgásnak zaj, síp, sziszeg vagy zümmögésként ismeri. Szinte minden ötödik németnek egyszer volt krónikus fülzúgás, tehát egyszerre több mint 3 hónapig érintette. A tünetek különösen 40 és 50 év között kezdődnek. Velünk mindent megtanulsz a fülzúgásról: okokról, formákról, tünetekről és kezelési módszerekről.

tinnitus formái

Mivel a tinnitust a beteg érzékeli, ez nagyon különbözik. A füledben lévő zümmögés ritmikus vagy állandó lehet. Az aggodalmakként ezeket a tüneteket eltérő térfogatúak találják meg. Más másodlagos tünetek szintén mellékhatásként jelentkezhetnek. A promóciós tünetek:

 • Koncentrációs rendellenességek
 • Fejfájás
 • alvási problémák

Alapvetően meg lehet különböztetni a fülzúgás időtartamát és a fajtáját. Megnézi a fülzencsek első megjelenésétől kezdve a tünetek el nem történő megszakadásáig. A legfeljebb 3 hónapos időtartamot akut tinnitus -nek nevezzük, mindazt, mint krónikus tinnitus.

Kétféle is van.

 • objektív tinnitus : Az objektív fülzúgás egy ténylegesen mérhető hangforráson (például érrendszeri, izmos vagy lélegzetelállító hangokon) alapul a belső fül közelében. Ez nagyon ritka.
 • szubjektív fülzúgás : A szubjektív fülzúgásnak (tinnitus aurium) nincs hangforrása a testben, de a hallás helytelen információfeldolgozása miatt az érintett személy hangját vagy zaját érzékeli. A fülzúgás ilyen formája sokkal gyakrabban fordul elő.

okok

A fülzúgás okai nagyon sokszínűek. Sok betegnél azonban nem lehet egyértelmű okot bizonyítani.

Az objektív tinnitus

Az objektív tinnitust más emberek hallhatják, vagy nagyon érzékeny mikrofonokkal mérhetik. Ezek az erek folyó hangjai a szűkítés (pulzáló hang) vagy a kattintó hangok miatt, amelyeket a középfülben vagy a szájban lévő izmok akaratlanul ráncolási mozgása okoz. További okok lehetnek a szívszelep -betegségek, vérszegénység (vérszegénység), egy nyitott cső (a középfül és az orr torok közötti kapcsolat) vagy a jóindulatú daganat a fejhámozó (glomustumor) területén.

A szubjektív fülzúgás

A szubjektív fülzúgás csak az érintett személy hallja, és nem mérhető mikrofonokkal. Ezt még nem magyarázták meg teljesen. A szakértők feltételezik, hogy a sérült szőrsejtek vagy a tévesen elhelyezett idegpályák hamis jeleket adnak az agynak. Egy másik hibaforrás előfordulhat, hogy közvetlenül a hallási központban merült fel, így a kürt ideg által biztosított információk megfelelően fogadhatók, de helytelenül feldolgozhatók.

Lehetséges okok és komorbiditások

 • Csontosodás a harmadik halló boka (StiLrup) és a belső fül ( otosclerosis ) közötti átmenetben
 • Középfül gyulladás
 • Belső fülfertőzések
 • cső diszfunkció
  • A cső a középfül és az orr torokhelyének a kapcsolata
 • A vérkeringés hiánya a belső fülben
 • Drum szőrme hiba
 • A fülcsatorna bezárása fülviasz vagy idegen test által
 • Perilymph fistulák

Egyéb lehetséges okok:

hallásvesztés

örökölt, megszerzett vagy életkorhoz kapcsolódó halláskárosodás kísértetjével kíséri.

akusztikus neuroma

Ez a jóindulatú daganat megszorítja a kürtdeget. A fülzúgás mellett szédülést és csökkent hallást is okozhat.

menière -kór

A

menière -kór a forgó swindula csavart, amely a rohamokban fordul elő. Egy roham alatt az érintett személy általában alacsony hangú hang és hallásvesztés szenved.

A nyaki gerinc funkcionális rendellenességei

A méhnyak gerincének három felső ízületén történő változások vagy elzáródások lehetségesek, de kritikusan megvitatják őket.

fog állkapocs területe

A maximális izmok fájdalmával és hibás működésével járó betegek, az állkapocs -ízületek és a fogak szignifikánsan gyakrabban szenvednek a fülzúgásban, mint a betegek, akik nem rendelkeznek ilyen SO -úgynevezett craniomandibularis diszfunkciókkal (CMD). A CMD miatti fülzúgásban szenvedő betegeknél általában normális hallás történik. Ez a tinnitus forma elsősorban a nőket érinti, többnyire a fiatalabb korban.

érzelmi/pszichológiai stressz

A mentális betegségek, például a depresszió vagy a szorongásos rendellenességek a fülzencsek kialakulásának kockázati tényezői. A krónikus fülzúgás körülbelül fele fokozott stressz alatt van vagy volt.

Kábítószer -effektusok

Számos gyógyszer, az úgynevezett ototoxikus gyógyszerek olyan mellékhatásokat okoznak, amelyek befolyásolják a fülét. Ez nemcsak károsítja a meghallgatást, hanem fülzúgás is kiválthat. Ezeknek a gyógyszereknek a választása a következők:

 • Vidéki gyógyszerek (diuretikumok)
 • Speciális antibiotikumok
 • Kemoterápiás gyógyszerek a rákkezelések összefüggésében
 • Maláriaellenes ügynök
 • Acetil -szalicilsav magasabb dózisokban
 • Meghatározott pszichotróp gyógyszerek

Egyéb okok

 • Kardiovaszkuláris betegségek, például szívritmuszia, túl magas vagy túl alacsony vérnyomás
 • Metabolikus betegségek, például cukorbetegség vagy vese diszfunkció
 • rendellenességek a hormon egyensúlyában, például a menopauza idején
 • Koponya agyi álmok
 • A központi idegrendszer (például sclerosis multiplex), agydaganatok, agyi gyulladás betegségei
 • Anesztézia, különösen a gerincvelő (gerinc érzéstelenítése)
 • Megváltozott a fülben lévő nyomásviszonyok, például merülések vagy légi utazások révén (barotrauma negatív nyomással, caisson -betegség, ha a fülben túl van nyomás)
 • alkoholfogyasztás

tünetek

A fülzúgás sokféle zajt okozhat, amelyek a nap folyamán is változhatnak: síp, zaj, kalapács, sziszegés, zümmögés, csengés, kopogás vagy fegyver. Egyénileg vagy keverve, állandóan vagy változtatható, duzzadó és dekongesztáns megjelennek, állandó hanggal vagy lengéssel, az egyik vagy mindkét fülön. A betegek leggyakrabban magas sípoló tónusokat vagy monoton, mélyebb zajt írnak le. Súlyos halláskárosodás esetén akár dallam is lehet. Ha az érrendszeri folyamatok miatt objektív fülzúgás áll rendelkezésre, akkor hallhatja a hangokat az impulzus órájában.

A fül zajokat a beteg az egyikön, mind a fülön, mind a közepén érzékeli. Objektíven mértek, nem hangosabbak, mint a rozsdásodó száraz levelek, közvetlenül az úgynevezett hallásküszöb felett. Ez az a határ, amelyből valaki egyénileg hallhat egy hangot.

A stressz, a fizikai túlhasználat vagy az alkoholfogyasztás megerősítheti. Egyesek a csend miatt érzékelik hangjukat, különösen éjszaka, és ezért rosszul alszanak.

A hallásvesztéssel kapcsolatban a fülzúgás hangosabban érzékelhető, mivel a környezetből származó hangok már nem zavarják a figyelmet.

A szédülés és a halláscsökkentés akut fülzúgással lehet kísérni - különösen a hallás esése során.

Különösen a fülzúgás akut fázisában az érintettek körülbelül fele túlságosan érzékeny a környezet hangos zajaira (hyperacusis). A csendes zene, a morzsás vagy az autóforgalom viszont kellemesnek tűnik, mert a belső zajt a háttérbe tolja.

Osztályozás fokozatba

Nagyon különbözik -e az, hogy az ember szenvedett -e. A nap formája fontos, hogyan kell kezelni a fülzúgással, és milyen típusú hangot érzékelnek. A sok eset közötti összehasonlíthatóság érdekében az orvosok 4 súlyossági fokot fogalmaztak meg:

Osztályozás Biesinger és mtsai.

1. fokozat : A fülzúgás jól kompenzált, azaz nincs szenvedés

2. fokozat : A fülzúgás főleg csendben fordul elő, és zavaró hatással van a stresszre és a stresszre

A 3. fokozatból az egyik a dekompenzált fülzúgásról beszél

3. fokozat : A tinnitus állandó károsodáshoz vezet a magán- és szakmai területen. Az érzelmi, kognitív és fizikai területen vannak rendellenességek.

4. fokozat : A fülzúgás teljes dekompenzációhoz vezet a magánszektorban. Az érintett személyeket a terhek miatt nem képesnek tekinteni.

Vizsgálat / diagnózis

A kórtörténet, a beteg kórtörténete az első lépés. Ennek alapján az ENT már megmutathatja a súlyosság kezdeti értékelését. A fülzenék és a kísérő tünetek pontos leírása lehetővé teszi a következtetések levonását a fülzúgás lehetséges okairól. Mennyi ideig fordul elő a fülzúgás, hogyan érzékelhető, és milyen mindennapi zajt lehet összehasonlítani. A legpontosabb leírás fontos a diagnózisban. Volt -e balesetek, műveletek a fején, a fülbetegségek, vagy a beteg véglegesen zajnak volt kitéve? Mindezt egy kérdőívről vagy az ENT orvossal folytatott beszélgetésről tárgyaljuk.

Az anamnesesis vita magában foglalja az átfogó orvosi vizsgálatot. Ezek általában magukban foglalnak egy otoszkópiát vagy fül tükrözést, a melléküregek és a torok vizsgálatát. Ha a fülzajt szinkronnak nevezik az impulzussal, akkor a nyaki artériát is meghallgatják, és egy objektív fülzúgás felismerhető.

Ha egy objektív fülzúgás ki van zárva, akkor a beteg mennyiségét, gyakoriságát és beszéd hallási képességét különböző hallási tesztekkel lehet ellenőrizni. Ezenkívül a fülnyomtatás, a dobmező rezgési viselkedése (reflex mérés), az oszlikák (impedancia mérés/timpanometria) funkcionalitását és a kürt -ideg (a halló idegek mérése az agyi szár audiometria segítségével) ellenőrzik). .

A beton tinnitus diagnosztikája a fülzúgás vastagságának (intenzitása dB -ben) mérését is tartalmazza a megfelelő hallásküszöb és a frekvenciajellemzők (a fülzaj hangmagassága KHz -ben)*. A különféle tanulmányok megpróbálják megtalálni és jellemezni a fülzúgás a megfelelő kezelési eljárások megindítása érdekében.

Ha szükséges, az ENT orvos diagnosztikai szempontból más területek kollégáival fog együttműködni, például hogy fogászati ​​okokkal, a nyaki gerincvel rendelkező rosszindulatúakkal, az alapvető belső betegségekkel (például kardiovaszkuláris betegségek) vagy a pszichológiai problémák tisztázása érdekében.

terápia

Kezelés akut tinnitus

Az akut fülzúgás, amely gyakran a hirtelen halláscsökkentéssel fordul elő, úgy kell kezelni, mint egy hallás esését, általában kortizonkezelés útján. Ezenkívül a hallóideg károsodását ki kell zárni a fülzúgás lehetséges okaként.

krónikus fülzúgás kezelése

Átfogó információk és tanácsok (tanácsadás)

A (& gt; 3 hónap) (krónikus) fülzúgás esetén, amely már több hónapig folyik, a terápia a stressz súlyosságán és az esetlegesen létező komorbiditások (komorbiditások). A fő kezelési cél a beteg életminőségének javítása és a stresszes állapot kompenzálása.

Átfogó információk és tanácsok (tanácsadás) képezik ennek alapját. A pszichoterápiás terápiával kombinálva a hangsúly a gondolkodási és viselkedési minták megváltoztatására összpontosít. A fülzúgás megszokása (szokásos), azaz a tinnitus és a tanulási zavaró stratégiák elfogadása és ezáltal a jólét előmozdítása, a stresszkezelés.

A háttér egy fülzúgás megküzdési terápia (TBT). A TBT megváltozott hallásérzékelést feltételez, amelyet az agyban a hallási tartomány változási folyamata vált ki.

pszichoterápiás beavatkozás

A krónikus fülzúgás esetén a tudományos tanulmányok szerint a pszichoterápiás vagy viselkedésterápiás beavatkozás a legjobban megvizsgált és ezért tudományosan ajánlott módszer.

stresszkezelési/relaxációs technikák

Az elegendő relaxáció nagyon fontos a tinnitusos betegek számára minden betegség fázisában. Ilyen módon csökkenthető a kínos hang nagy koncentrációja. A relaxációs készségeket számos különféle technikával megtanulják vagy támogatják. Ide tartoznak: autogén edzés, biofeedback és a progresszív izomlazítás Jacobson szerint.

hörhilfen és hallásképzés

Ha halláskárosodás van, a hallókészülék -ellátás fontos, ami általában olcsón is érinti a fülzúgásokat. Kiváló minőségű halláscsökkenés esetén a Cochlea implantátum használata ajánlott. Ezenkívül a hallásterápia előmozdítható és képzhető a hallás észlelésének gátló arányában a fülzúgás szempontjából.

tinnitus no és tinnitus maszk

A zaj, más néven Noiser vagy Masker előnyei nem elég tudományosan bizonyítottak. A tinnitus noiser lágy zajt okoz, szinte ellen-tinnitusként. Ennek eredményeként az agy egy idő után elrendelte a fülzúgás hangját, és az érintett személy már nem érzékeli. A maszkkal a fülzúgás zajokat megfulladják, és így enyhíthetők. A funkciók részben integrálódnak a hallókészülékekbe.

zeneterápia

A zeneterápia esetén egy fülzúgás-betegség összefüggésében a hallást újra kiképzik, például a hangok tudatos meghallgatásával. Az ismerős és szeretett darabok pozitív emlékeket ébresztenek. A hallásképzést fokozza ezen dallamok variációi. A kiválasztott zenét a fülzúgás frekvenciájához kell igazítani. A módszert nem tudományosan dokumentálták, de mindenesetre pihentető hatással van, és alkalmas támogató kezelésként. A német zeneterápiás központ vizsgálata szerint kimutatták, hogy a zeneterápiás tinnitus betegekben a fülzaj egy év elteltével csendesebbé vált, és kevésbé idegesítőnek tekintették.

gyógyszerek, táplálkozási kiegészítők & amp; Akupunktúra

A jelenlegi 2021 -es beteg útmutató szerint a

gyógyszeres és táplálkozási kiegészítők nem javíthatják a krónikus tinnitust. Nincs bizonyíték az akupunktúrára, de ez enyhítheti a fájdalom és a feszültségreakciókat.

objektív fülzúgás kezelése

Ha objektív fülzúgás diagnosztizálódik, akkor a kezelést kiváltó betegség. Például az érrendszeri rendellenességeket vagy az érrendszeri szűkítést műtéten kiküszöbölik. Az izomráncokat elnyomják, például gyógyszeres kezeléssel az epilepsziás rohamok (antikonvulzsa vagy epileptikumok) kezelésére. A nyaki gerinc vagy az állkapocs elzárásait kijavítják. Ezek a kezelések általában biztosítják, hogy a fülfájás fülek.