Was ist eine akustische Täuschung?

Mi az akusztikus megtévesztés?

Talán tudod, hogy nem mindig támaszkodhat 100 % -ra az érzékszervi észlelésre. Mindenképpen megismerheti az optikai megtévesztés tipikus jelenségét. A Fata Morgana is ismert. Ez megteremti a méret vagy a helyiségek illúzióját. Vannak olyan kívánt reprezentációk is, amelyek nagyon népszerűek a művészetben, a képeslapokon vagy a naptárban.

Sokkal kevésbé ismert, hogy vannak akusztikus megtévesztés is. Időnként értelmezi azokat a hangokat, amelyeket a környezetéből érzékel, mert néha nagyon másképp értelmezi, mint a valóságban. Útmutatónkban megismer néhány példát.

fedett hangok

Előfordul, hogy két hangot hallhat egyszerre, amelyek magassága szempontjából nagyon kevés különböznek. Akkor csak a hangosabb stimulust veszi figyelembe. A döntő tényező az, hogy a két hang egyike sokkal hangosabb, mint a másik.

Az MP3 formátum okos feltalálói kihasználták ezt az akusztikus megtévesztést. Ha a zenét lejátszják, a hangok egy részét egyszerűen ki lehet hagyni. Vannak, akik egyébként néhány hangot vesznek. Ez fontos szerepet játszik a digitalizálásban. Az adatátvitelt is befolyásolja a folyamatban. Minél kisebb a fájlok, annál jobb. Ezután csak minimális helyigényre van szükség a zenei fájlok mentéséhez vagy az interneten történő gyorsabb átviteléhez.

A Shepard skala akusztikus jelensége

A SO -nevű Shepard Scale egy akusztikus jelenséggel foglalkozik, amelyben több gólt játszanak egyszerre. A hangok különböznek. Mivel azonban a kötet időnként megváltozik, hallgatóként az az érzésed, hogy hallja a skálát. Valójában csak ugyanazokat a hangokat hallja, és ezeknek a hangoknak mindegyike eltérő hangerővel rendelkezik. Az interneten rengeteg gyönyörű hangpéldát talál. Azok a hatások, amelyeket észlelhet, nagyon futurisztikusnak tűnnek. A művészek megtagadják ezt a megtévesztést, például zongoradarabokban. Ezt a jelenséget néha akár a szervcsövek is használják bizonyos dallamokhoz. Ez nagyon úszó hangélményt teremt.

Melodák titokzatos háttérrel

diana német egy jól ismert amerikai zenei pszichológus. Tanulmányaiban azt találta, hogy általában nem lehet felismerni a dallam önkényesen választott fragmentumait koherens kontextus nélkül. Amint a téma meghallotta az egész zenét, lehetséges, hogy az egész dallamot a töredékekből származtatja. Az agyad hozzáadhatja a hiányzó részeket, ha szükséges. Ezután hallja az egész dalt a fejedben, bár csak az egyes hangokat érzékelheti belőle.

Térbeli hanghatás: StereoFonie

Különleges szoba hanghatás jön létre a StereoFonie használatával. Alapvetően csak két különféle hangszóró rendszerre van szükség ehhez, amelyek reprodukálják a hangokat. Ügyes ellenőrzéssel az illúzió felmerül, hogy a hangforrás valahol másutt a szobában lenne, mint valójában. Ezt a különleges hatást gyakran használják a moziban vagy egy koncerten.

Különösen érdekes lesz a 3D animációk számára. Ezután egy térbeli képet adunk az optikai illúzióhoz. Az előfeltétel az, hogy a zajokat pontosan a megfelelő helyre helyezik. A kapott benyomást valósághűbbnek találja, és néha már nem különböztethet meg a film és a valóság között.

A Speciális McGurk Effect

Tudja biztosan, hogy pontosan hallja, mit mond valaki? Ha valóban annyira biztos vagy, akkor kipróbálhatja a McGurk effektussal. Ez egy nagyon érdekes akusztikus megtévesztés: a hallgatási élményt az optikai észlelés fedezi. A döntő tényező mindig az, amit a hangszóró a szájával végez. Valójában azt hiszed, hogy más szavakat hall. A tárolt hangsor azonban nem változik.

Ezzel a hatással úgy találja, hogy öntudatlanul akár ajkakat is olvashat, de a pontos felismeréshez valamilyen gyakorlatra van szüksége.

A fülzúgás megtévesztésként

Az egyik legismertebb és legkevésbé kellemetlen akusztikus megtévesztés a tinnitus . Ez valójában fantomzaj a fülében. Hallhatja ezeket, de nem igazán léteznek. A fülzúgás nagyon bosszantó lehet számodra. Különösen akkor, ha a fülzúgás állandónak bizonyul, valóban kényelmetlenné válik.

A tinnitus kiváltása:

  • Balesetek
  • A hallás traumája rövid vagy hosszú távú túlterhelésen keresztül
  • stressz

Tinnitus esetén a különböző kezelési megközelítések megfelelőek, például gyógyszer-, pszichológiai vagy élettani terápiák.

A hallókészülék szintén hozzájárulhat a fülzúgás sikeres kezeléséhez.