BAHA Hörgerät: Anwendungsgebiete, Aufbau, Voraussetzungen & Kosten

Ha anatómiai vagy orvosi okokból nem használható a hagyományos hallókészülék, a csontvezető hallókészülékek bizonyos körülmények között kezelési lehetőség. Csont rögzített hallókészülékek (német csont lehorgonyzott hallókészülékek) - vagy röviden: baha - a csontvezetési hallókészülékek speciális formája, amely As hallókészülék -implantátum határozottan rögzíthető a koponyacsontban. Az emberi csontok természetes képességének segítségével a hang irányítására, a hatalmas implantátumok megerősítésére és a szakmai és társadalmi életben való aktív részvétel lehetővé tételével.

baha hallókészülékek alkalmazási területei

A hagyományos hallókészülékek megkövetelik a középfájnak a hallási folyamatban való részvételét, ezért a hallásvesztést, amelyben a középfülét érinti, nem lehet kiegyensúlyozni velük. Mivel a csontvezetési hallókészülékek egyetlen beültetett formája, a Baha hallókészülékek célja a nagyon erős hangzó halló zaj kezelése (a külső és a középfüleket érinti) és a enyhén kombinált hallásvesztés ( A közepes és a belső füleket érinti). Különösen alkalmasak erre, mivel a csont horgonyzásának hallásakor nincs szükség középfül bevonására. A egyoldalú érzékelő süket is a csontvonalon áthidalható. Mivel a fejbőr nem okozta csillapítást, mint ahogyan a hallókészülék család más építési módszerei esetében, a Baha -val történő kezelés jobb hangot eredményez nagyobb mennyiséggel.

Baha hallókészülékek vagy CROS hallókészülékek egyoldalú zsibbadással?

Egyoldalas zsibbadással lehetséges a CROS hallókészülékek jelzése, amelyben mind a poros, mind a hallófül hallókészülékekkel rendelkezik. A poros oldalon lévő hallókészülék elnyeli az akusztikus jeleket, és továbbítja őket az egészséges fülhez, ahol a hallgatási benyomás természetes módon felmerülhet. Problematikus Az irány meghallgatásának hiánya, mivel a teljes hallgatás benyomásakor két -are gondozott hallás észlelése szükséges. A hallókészülék egészséges oldalán történő hordozásának szükségessége szintén lehetséges kritika.

Ez elkerülhető a csontvezetési implantátumokkal: Itt a implantátumot kizárólag a károsodott oldalon használják , és lehetővé teszi a hallássérült fül szinte normális hallgatását. Ugyanakkor a térbeli hallás és irányított hallgatás az egészséges fülkel együtt reális. Ha az egyik oldalú süket jelölnek, feltételezzük, hogy a másik fülnek elegendő hallása van. A könnyű és közepes méretű halláskárosodás még nem zárja ki a kizárási kritériumot. Általánosságban elmondható, hogy a halláskárosodás eldönti, hogy a bahát beültetik -e egy vagy mindkét oldalra.

baha implantátum szerkezete és funkcionalitása

A Baha implantátumban egy tőzsdén jegyzett hallókészülékről szól. A tényleges implantátum körülbelül 4 mm -es titán csavarból áll, amelyet a koponya csontokban általános érzéstelenítés mellett használnak. Az eljárás körülbelül 30 percig tart. Az implantátumot részben beültetik, mert a csavar felső része látható marad, és könnyen kinyúlik a koponyából. Kívülről a hallókészülék mikrofonnal, hangfeldolgozóval, akkumulátorral, valamint elektromágneses konverterrel, amely felelős az akusztikus információk beszerzéséért.

A külső rész által rögzített hangot megerősítik, elektromágneses változással rezgésekre fordítják és átadják az implantátumnak. A természetes csontvonal most biztosítja, hogy ezt a rezgést a belső fülben lévő cochleahoz vezetjék. Innentől kezdve a haj jelentése cellák átveszik a jelek megújult átalakulását elektromos impulzusokká, amelyek biztosítják a kürt ideg stimulálását. Eredmény: Hallgatási benyomás jön létre.

baha implantáció: előfeltételek és utógondozás

Annak érdekében, hogy meghatározzuk az ellátás alkalmasságát egy BAHA eszközzel, a puha szalaghoz rögzített hallókészülék tesztfázisa több hétig lehetséges egy ENT klinikán. Ilyen módon először kipróbálhatja a hallási rendszert kockázat nélkül és műtéti beavatkozás nélkül, és ellenőrizheti, hogy ez a hallgatás megerősítése megfelelő -e az Ön számára. A beillesztés általános előfeltétele egy elegendő funkcionalitása a belső fül , az akarat és az implantátum hordozásának és fenntartásának lehetősége, valamint a hallásképzés motivációja. . Az inkolumn és a egészségügyi állapot preoperatív módon tisztázni kell. Gyerekeknél a csontvastagságot és a minőséget is figyelembe kell venni.

Az implantáció után a két -3 hónapos gyógyulási idő várható. A műtét utáni időszakban egy hallókészülék -akusztikus konzultációt kell folytatni az új implantátum és annak konfigurációjának beállításával és adaptálásával, hogy az implantátum optimális támogatást nyújtson. A finom beállítások mellett a hallgatási siker nagymértékben függ a hallásképzés és a rehabilitációs intézkedésekben való részvétel egyéni motivációjától. Ezenkívül a baha rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen a funkció biztosítása vagy a szövődmények megelőzéséhez.

baha hallókészülékek kockázata

Minden műtéti beavatkozás bizonyos kockázatokat hordoz, de a baha implantátumok beillesztése általában bonyolult . A bőr vagy a csontok gyulladása lehetséges, de nagyon ritkán fordul elő. További potenciális veszélyek rejlik az implantátum meglazításában vagy egy olyan hallgatási sikerben, amely nem felel meg a műtét előtti elvárásoknak.

baha hallókészülékek költsége (átvétel)

Az implantátum és a működés költségeit teljes mértékben fedezi a biztosítási szponzor. Alapvető fontosságú azonban, hogy a megfelelő egészségbiztosító társaságtól megfelelő jóváhagyást szerezzen. Az ár szempontjából a baha implantátumok általában 10 000 - 30 000 euró kereten belül vannak.