Hörgeräte und Demenz | MySecondEar

hallásvesztés és demencia

Több tanulmány* Ossza meg eredményeikben a hallásvesztés és a demencia közötti kapcsolat meghatározását. A hallásvesztést még a legnagyobb befolyásolható kockázati tényező demencia szempontjából is hangsúlyozzák. A Johns Hopkins Egyetem szerint az enyhe, kezeletlen hallásgyengeséggel rendelkező emberek egy kétszer olyan magas demencia kockázatnak vannak kitéve, mint a normál hallgatáshoz képest. Magas szintű kezeletlen halláscsökkenés esetén

hallásvesztés és demencia kontextus

halláskárosodás besurranó span> gyakran lassan beillesztve, ami azt jelenti Gyakran nem ismerik fel közvetlenül. Ennek fő oka a a hajsejtek pontszáma, amelyek biztosítják az akusztikus stimulus elektromos jelekké történő hangfelszívódását és transzlációját. A jelátvitel tehát korlátozott, és a hallás szenved, különösen a magas frekvenciatartományban.

Ennek eredményeként a halláskárosodás általában az érintetteket kapja meg. A társadalmi elszigeteltség viszont csökkenti a kognitív ingereket, amelyeknek egy személy ki van téve. A pontos kapcsolatot még nem tisztázták, és még mindig tudományosan megvizsgálják. Eddig a a hallásvesztés miatt megváltozik az agyban. Ennek oka az, hogy potenciálisan az erős koncentráció, amelyet a hallássérült embereknek meg kell használniuk. Az agy egyéb funkciói elhanyagolhatók **.

Különösen az agykéreg és a hippokampusz különösen érintettnek tűnik. Tehát azok a területek, amelyek interfészként működnek a rövid és a hosszú távú memória között . Ezenkívül az agy feltehetően megszokja a csökkentett hallást, ami felgyorsítja az utóbbi csökkenését.

A szívélyes veszteség demenciához vezethet?

A jelenlegi kutatási helyzet Számos dokumentum biztosítja a hallásvesztés és a demencia közötti kapcsolatot. A hallás gyengeségének negatív hatása azonban aktívan minimalizálható. A demencia megelőzése érdekében a hallásvesztést gyorsan fel kell ismerni, hogy a hallókészülékekkel történő kezelést ugyanolyan gyorsan meg lehessen indítani. Ennek eredményeként a rendszeres hallgatási rendelkezés a hallgatás meghallgatásának felismerésére aktív lépésnek tekinthető a demencia megelőzésére . A korai jeleket mindig komolyan kell venni, és szakszerűen ellenőrizni kell.

*Lin, F. R., Metter, E. J., O’Brien, R. J., Resnick, S. M., Zonderman, A. B., & amp; Ferrucci, L. (2011). Hallásvesztés és esemény demencia. Archívum of Neurology, 68 (2), 214–220. https://doi.org/10.1001/archneurol.362

Thompson, Rhett S.; Auduong, Priscilla; Miller, Alexander; Gurgel, Richard K. (2017): A hallásvesztés mint a demencia kockázati tényezője: szisztematikus áttekintés. Laryngoscope Otolaryngolológia 2 (2), 69-79.

** Lin, F. R., Yaffe, K., Xia, J., Xue, Q.-l., Harris, T. B., Buy-Helzner, E., Satterfield, S., Ayonayon, H. N., Ferrucci, L., Simonsick, E. M., & amp; Egészségügyi ABC Tanulmányozó Csoport. (2013). Hallásvesztés és kognitív hanyatlás idősebb felnőtteknél. JAMA Belgyógyászat, 173 (4), 293–299. https://doi.org/10.1001/jamainternmedmed.2013.1868