Hörgerät-Implantat: Knochenleitungshörgerät, Cochlea-, Mittelohr- oder Hirnstammimplantat? - Unterschiede, Kosten, Funktionsweisen
Sok esetben a klasszikus fül- vagy visszafülű hallókészülékek kínálata teljesen elegendő a hallássérült betegek nyelvi megértésének támogatásához. Erre a célra az eszközök megerősítik a hangot, és felszabadítják ezt az emelt formában a viselő fülcsatornájára. Mi történik azonban, ha a középfülnek már nem van képes csökkenteni a hangot, a halláskárosodás egyre növekszik, vagy anatómiai okok megakadályozzák a hallókészülék adaptálását?

Ezekben az esetekben a

hallókészülék -implantátumok alternatívak lehetnek a eltávolítható hallókészülékekhez, és javíthatják a hordozóik esélyét, hogy részt vegyenek a hallható világban. Az operatív beavatkozás elengedhetetlen az implantátum beillesztéséhez, ezért alaposan meg kell vizsgálni a hallókészülék -implantátumról szóló döntést. Fontos megjegyezni, hogy ugyanaz a hallásminőség soha nem merülhet fel, mint a természetes hallás esetén. Ennek ellenére az implantátumok kifinomult hallási megoldások, amelyek potenciálisan jelentősen gazdagíthatják a mindennapi életet.

hallásimplantátum és hallókészülék: Interjú egy pillantással

hallókészülékek implantátumok
  • nem invazív/ nincs műtéti beavatkozás

  • rugalmas használható

  • feldolgozott és megerősített hang

  • A közép- és belső fülek funkcióját, valamint a maradék hiányosságokat használja

  • fény- és súlyos halláskárosodás esetén

  • a fülben vagy mögött viselve

  • invazív/ operatív beavatkozás

  • hangfeldolgozó eltávolítható, implantátum alapvetően szilárd

  • megkerüli a hallás károsodott részeit

  • speciális halláskárosodáshoz

  • teljesen vagy részben beültetve

hallókészülék implantátumfajok

A hallókészülék -implantátumot használják, a halláskárosodás vagy a halláskárosodás formájától függ. A hallókészülék -implantátumok gyakori típusai belső fülimplantátumokat képeznek -más néven cochlea implantátumok -, középfül implantátumok, csontok által forgalmazott hallókészülékek, valamint agybélyegző implantátumok.


A különféle implantátumok
alkalmazási területei a következőket tartalmazzák:

  • szenzoros hallásvesztés
  • Kombinált halláskárosodás
  • hangvezetés ludo
  • Veleszületett és krónikus halláskárosodás
  • tévesen nyomtatott vagy hiányzó hallóideg
  • Teljes halláskárosodás (ezt általában nehéz kezelni, ha a hallásvesztés a nyelv megszerzése előtt vagy alatt történik)

A hallókészülék -implantátum alapvető felépítése Két részből származik: a belső rész, amelyet beültetnek, és következésképpen a bőr alá helyezik, és a külső rész, amely egy audio processzorból és a A fejbőrön kívül rögzített. Még a teljesen beültetett eszközök sem teljesen autonóm, mindig szüksége van kapcsolatra egy külső eszközhöz az áramellátáshoz.

cochlea implantátum

A

cochlea implantátumok valószínűleg a legismertebb hallókészülék -implantátumok, de senkit sem kell elég tájékoztatni róluk. Az eszközök néha a veleszületett hallási hibák kezelésére szolgálnak, de a belső fül minden károsodásában potenciálisan hasznosnak kell lenniük. A célcsoport különösen a süket süket felnőttek, a növekvő halláskárosodással (hypacusis), valamint a súlyos halláskárosodásban szenvedő gyermekek - genetikai vagy megszerzett gyermekek.

Az elektronikus impulzusok képezik a Cochlea implantátum funkcionalitásának alapját: a cochlea tónusokban generálnak, amelyek végül lehetővé teszik a megértést. Ehhez egy külső elemre van szükség, amely magában foglalja a fülpohár mögött lévő nyelvi processzort. Van egy vezeték nélküli, induktív kapcsolat a külső és a belső alkotóelem között. Ez utóbbi a templomcsontban fekszik, és közvetlenül érintkezik a cochleával. A kódolt audio jeleket a belső alkatrész címzett tekercséhez küldjük a külső rész sugárzott tekercse segítségével. Ennek alapján az audio -ideg stimulálódik, amely stimulációs vonalat vesz az agyhoz, ami végül hallgatási benyomást kelt.

Központi fülimplantátum

A név szerint a középfül implantátumot a középfülébe egy bonyolult, de alacsony kockázatú műveletbe helyezik. A észlelés vagy a hangvezetési hallásvesztés kezelésének eljárása és annak kombinációja. A központi fülimplantátumok ideálisak is, ha van egy középfül blokkja vagy a külső fül, vagy a külső hallókészülék viselése nem lehetséges. Mindenesetre az ép belső hajsejtek a használat előfeltétele.

A középfül implantátum funkciójához Mágnes szükséges, amely megvalósítja a külső mikrofon rögzítését a belső nyelv processzorral. A mikrofon egyfajta pótlásként szolgál az auricle számára - a hallási információkat veszi fel, és elküldi azt a középfülben lévő implantátumhoz. Itt a jeleket továbbítják a belső fülre a struccokon keresztül, ami hallgatási benyomást kelt.

Csont lehorgonyzott hallókészülékek/ Csontvezeték hallókészülékek

Csontvezetési hallókészülékek A csontok természetes funkcióját használják a hang irányításához. Ez a kialakítás a csonthorgonyzott hallókészülékről (BAHA), azaz a csontok által rögzített hallókészülékekről szól. A halló implantátumokat különféle korlátozásokhoz használják, néha a középfül vagy a fülcsatorna krónikus gyulladása esetén, a dobhártya károsodása, a hangvezetés hallásvesztés, valamint a fül és a fül rendellenességei, valamint a fül és a fül rendellenességei csatorna.

Az elnevezésed annak a ténynek köszönhető, hogy a csontokban a titán csavar implantátumot használják. Megfelelőként egy hangfeldolgozó van rögzítve az implantátumhoz a fül mögött kívül. A funkció esetében a hangfeldolgozó kezdetben elnyeli a hangot a környező területről, majd elengedi a csavarnak, amely rezgést használ az audio jelek továbbításához a belső fülhez. Ennek eredményeként nem szükséges a középfül részvétele, hanem ép hang ideg és funkcionális belső fül.

Agy StaMer implantátum/ halló brainste implantált (ABI)

Az agyi dadír implantátum beültetésének szükségessége akkor merül fel, amikor a hallóvonal születése vagy traumatikus és kóros események miatt megsérült. Például a 2. és tumorbetegségeket típusúnak kell megemlíteni, amelyben a daganat a hallóidegen nyomja meg, vagy károsodott a daganatok eltávolításában. Még egy teljesen elválasztott audio -ideg esetén is az Agy -Stammer implantátum lehetőséget kínál a hallás részleges visszaállítására. A cél az, hogy kevésbé optimális hallást végezzen, hanem a hallás érzetét, hogy ne kerüljön kizárás a halló világból.

A nagyon összetett implantáció során egy kis elektródot használnak közvetlenül a agyszárban -ben, amely egy kis kábel útján kapható a külső komponenssel cserébe. Az elektróda áthalad a frekvenciákon a kívül ülő külső processzoron, amely megköveteli a Hornen idegek elektromos impulzusok miatti stimulálását. Ennek következménye az agyi ingerek előrejelzése, ahol ez megtörténik, és a hallgatási benyomás következik. Az agyi dadír implantátum segítségével a környezeti zaj észlelése elsősorban sikeres. Csak az ajak olvasásának képzésével járhat a nyelv megértése a hangokból.

hallókészülék implantátum költsége

Minden hallókészülék beültetése olyan operatív beavatkozás, amelyet mindig jól átgondolni kell. A megkönnyebbülés az, hogy fedezze az implantátum, utógondozás és rehabilitáció összes költségét a törvényes egészségbiztosító társaságok részéről. Az árat tekintve a hallókészülék implantátumok - az implantátum típusától és az intervenció nehézségi szintjét befolyásoló betegek egyedi követelményeitől függően - 40 000 euró keretben mozognak.

A leginkább a leghatékonyabb a csontvezetési hallókészülékek , amelyek 3000 euró - 5000 euró között vannak. Központi fülimplantátumok A kezelési módszertől függően 10 000–30 000 euró árfolyamon fekszik. Az agyi sztammer implantátumok szintén elérhetők, mintegy 30 000 euró áron. A cochlea implantátum költsége körülbelül 40 000 euró. Felhívjuk figyelmét, hogy ez csak iránymutatások. A végső ár eredményei a fent említett tényezőktől függően.