Hörschaden: Auslöser, Symptome, Prävention

halláskárosodás: kiváltás, tünetek, megelőzés

A halláskárosodás általában az örökletes tényezőkből, a zajból, a betegség vagy az életkor miatt következik be. Ennek során fters- és zajos hallásvesztés az egyik leggyakoribb forma. Míg az életkor növekedésével a hallásfunkció a kopás miatt fokozatosan csökken, ez a folyamat a túlzott vagy túl hosszú, ribanc helyzet miatt súlyos kárhoz vezethet.

A halláskárosodás első jelei tinnitus , a a magas hangok észlelésének hiánya < /a> A háttér zajokkal való beszélgetések megértésének nehézségei. A frekvenciát általában a 4000 Hertz -től kezdve elsősorban érintik, de a kár fokozatosan terjed a további területeken.

veleszületett halláskárosodás

Azok az okok, amelyek miatt a gyermekek halláskárosodással születnek, számos. Egyrészt a genetikai tényezők tipikus tényező. De még terhesség alatt és születéskor is a gyermek károsodása okozhatja a meghallgatást. Egyes esetekben a veleszületett halláskárosodás okait nem lehet teljesen meghatározni. Ha a születésből halláskárosodások merülnek fel, ez gyakran súlyos hatással van a nyelvfejlesztésre. A korai felismeréshez, amely biztosítja a következményes károk gyors kezelését és enyhítését, az újszülött hallásszűrést kell használni.

halláskárosodás a zaj miatt

A túlzott zaj képes károsítani a hajat a belső fülben lévő sejteket, mert szűkítette az ereket. Ennek eredményeként a hajsejteket kevésbé szállítják vérrel, és oxigénhiányt szenvednek. Az oxigén hiánya viszont megakadályozza a hajsejtek megfelelő funkcionalitását, nevezetesen az ideg ingerek továbbítását. A hajsejtek károsodása helyrehozhatatlan. Ezt azonban megakadályozhatjuk hallásvédelem, elegendő hallgatási szünettel és a zaj elkerülésével. Ez különösen vonatkozik olyan munkahelyekre vagy hobbira, amelyek magas zajszennyezést okoznak.

Ha a halláskárosodást a zaj okozza, akkor a
zajos hallásvesztést beszélnek .

A fejhallgató halláskárosodása

A

zaj nemcsak a munkahelyen, hanem a mindennapi életben is elérhető. A zene hallgatását itt különösen hangsúlyozzák, amely nem mindig mérsékelt kötetben zajlik. A fejhallgató halláskárosodása akkor fordul elő, amikor a füleket hosszabb ideig túlzott hangos zenével ultrahangolják a fejhallgatóval. Az okostelefon aktiválható figyelmeztetései a zenei kötet megfelelőségéről gyakorlati útmutatásként szolgálnak.

halláskárosodások hangos zenén keresztül

A

hangos zene fejhallgató használata nélkül is káros lehet. A hangos zene halláskárosodását elsősorban koncertek, fesztiválok és klubok kedvelik. Ezekben az eseményeken a zenét legalább 100 dB kötetben játsszák, és ezért egyértelműen a hallás -impresszív területen vannak. Ha gyakrabban látogatja meg az ilyen rendezvényeket, gondolkodjon a hallásvédelem viseléséről.

halláskárosodás a koncert után

A halláskárosodás egy koncert után általában ideiglenes. Általában egy unalmas hallás és fülzajban fejezik ki magukat, amely néhány órán belül ismét eltűnik. Hosszú távon azonban a halláskárosodások jelentkezhetnek, mert a klubokban és a koncertekben vannak olyan szélsőséges kötetek, amelyek már szükség lenne védő intézkedésekre a munkahelyeken.

halláskárosodások mekkora db?

A munkahelyi rendelet szerint a munkáltatóknak 8 órán keresztül 8 órán keresztül a hallásvédelmet kell alkalmazniuk alkalmazottaik számára. A 85DB -tól kezdve a tényleges védelem viselését a munkáltatónak már ellenőriznie kell. Ezért feltételezhető, hogy a hosszú távú térfogat 80 dB -nál több halláskárosodáshoz vezethet. A WHO azt is javasolja, hogy naponta legfeljebb 15 percet 100 dB -nál több mennyiségben tegyenek ki.

Mely halláskárosodások vannak?

Amint a bevezetésben már jeleztük, vannak különféle típusú halláskárosodások. Alapvetően megkülönböztetést végeznek a hangérzés, a hangvezetés és a kombinált hallásvesztés között. Ez cikk .

Átfogó áttekintést nyújt a halláskárosodás típusairól

halláskárosodás gyermekek és serdülőknél

halláskárosodások gyermekek és serdülőknél egyre inkább előfordulnak. Az örökletes feltételes halláskárosodás mellett a zaj itt szerepet játszik. Az említett korosztály esetében vannak potenciálisan káros zajforrások, különösen a szabadidős területen. A negatív következményeket megelőzhető például a csendes játékok (feltéve, hogy a játék hangja felszabadítja), és természetesen hallásvédelem és a zaj általános elkerülése révén.

antibiotikumok halláskárosodása

nikotin, alkohol, valamint különféle gyógyszerek befolyásolhatják a hallást. Az orvosi területen a bakteriális fertőzések antibiotikumai gyanúja, hogy hallásvesztéshez vezet. Különösen az aminoglikozid -antibiotikumokat erősen kritizálják. Ezzel az antibiotikummal a belső fül szenzoros szőrsejtjei, amelyek felelősek a zajért, károsíthatók. A kockázat elsősorban az újszülött korai csecsemőknél van.