Hörverlust: Behandlung, Ursachen, Symptome

(hirtelen) halláskárosodás és annak okai

A

világszerte egy milliárd hallásvesztési ember érinti. Mind az újszülöttek, mind a gyermekek és a felnőttek esetében fennáll annak a veszélye, hogy meghallgatási gyengeséget szereznek vagy velük születnek. A hallásvesztés mind az egyik (egyoldalú), mind a mindkét (kétoldalú) fülnél előfordulhat. A kifejezés számos különféle formát tartalmaz. További információ a hallásvesztés/hallásvesztés különféle típusairól.

halláskárosodás okai

A hallásvesztést különféle okoknak tulajdonítják. Egyrészt a természetes öregedési folyamat indokolt, amelyben a zajszennyezés különösen döntő szerepet játszik. Másrészt, különösen, különösen a gyermekek esetében, gyakori indítót kínál az ideiglenes vagy állandó halláskárosodáshoz.

hallásvesztés a vertite miatt

A középfül gyulladás a fülben lévő nyálkahártya duzzanatához vezet. Ennek eredményeként a belső fül szellőztetése már nem garantált. Ez negatív nyomást okoz, amelyet nyomás nyomással fejeznek ki. Lehet, hogy ideiglenes halláskárosodás, amely általában eltűnik a gyulladás gyógyítása után.

hallásvesztés az eltömődött fülek miatt

A fülek székrekedése átmeneti halláskárosodáshoz is vezethet. Gyerekeknél a fülek egy része eltömít az idegen testek behatolása miatt. Ebben az esetben a távolban a fülének véletlenszerű károsodásának kockázata van, amelynek hosszú távon is problémái lehetnek. A felnőtt betegeknek gyakrabban székrekedésük van a fülcsatorna fülviasz miatt. Ez egy ideiglenes hallgatási korlátozás is, amelyet a takarítás orvosol.

hallásvesztés a stressz miatt

A hallásvesztés a túlzott stresszből származhat. Úgy gondolják, hogy a stresszhormon adrenalin felelős, ami az erek görcsökét okozza. A pontos folyamat azonban nem teljesen ismert. Bárki, aki túlzott stresszes hallásvesztést szenved, tisztában kell lennie a hallás -összeomlás kockázatával. Ilyen gyanú esetén a szakember látogatása ajánlott.

hallásvesztés a stroke miatt

Az időbeli lebenyt befolyásoló

stroke befolyásolhatja az audio vasutakot, és következésképpen korlátozhatja a meghallgatást. A hallásvesztés és a stroke közötti kapcsolat fordítva is látható: A hirtelen halláskárosodásban szenvedő betegek a stroke nagyobb kockázatát mutatták ki.

hallásvesztés Corona által

Általában a vírusfertőzések potenciálisan befolyásolják a hallásvesztés előfordulását. A halláskorlátozásokat eddig kevésbé ismerték aktív Covid-19 tünetnek. A késői következményekkel összefüggésben a hallásvesztést gyakrabban említik, de a kapcsolatot még nem tisztázták a kutatás hiánya miatt. Ha halláskárosodást szenved egy koronai fertőzés összefüggésében, akkor a lehető leghamarabb kezelni kell.

hallásvesztés időskorban

50 éves kortól kezdve a természetes öregedési folyamat része, amely csökkenti a hallás teljesítményét. A halláskárosodás okai, más néven presbyakusis , nem teljesen tisztázottak. Feltételezhető, hogy a hajsejtek bezárása a természetes öregedés belső fülébe, az évtizedek zajszennyezésére és az örökletes tényezőkre.

hirtelen halláskárosodás

Hirtelen halláskárosodás az, amikor néhány napon belül hirtelen az egyik vagy mindkét fülnél a veszteség jelentkezik. Ez egy orvosi vészhelyzet, amellyel azonnal orvoshoz kell fordulnia. Az érintettek közül néhány a halláskárosodás megkezdése előtt hallja a „Plop” hangot. Ezenkívül gyakran fordul elő tinnitus vagy szédülés kombinációja. Az okok között szerepel:

  • Túlzott mennyiségű fülviasz
  • vírusos fertőzések
  • Tumore
  • Fej trauma
  • Gyógyszeres kezelés
  • Immunbetegségek
  • Idiopátiás betegségek (sclerosis multiplex, menière )
  • érrendszeri betegségek, amelyek korlátozzák a fül vérellátását.

A "halláskárosodás" diagnosztizálása akkor zajlik, ha több mint 30 decibel meghallgatásának csökkenése három frekvencián. Általában a hirtelen halláskárosodás generálása két héten belül lehetséges, de a kezelés típusa és időtartama az adott októl függ.

halláskárosodás kezelése

A halláskárosodás okától függően a különböző kezelési intézkedések ígéretesek. Számos trigger már eltávolítható kisebb beavatkozásokkal vagy kábítószer -kezeléssel. A betegség gyógyítása után a fertőzések révén előforduló halláskárosodások is oldódnak meg. Állandó hallgatási korlátozások esetén a hallókészülékekkel történő kezelés nagyrészt elérhető. A következő vonatkozik: Minél korábbi séta az orvoshoz, annál jobb. Ha túl sokáig vár, akkor a hallás vagy más nemkívánatos mellékhatások, például a társadalmi elszigeteltség iránti tendencia romlásának romlását kockáztatja.