MySecondEar Kundin mit Lagerungsschwindel

Mi a tároló csípése?

100 emberből körülbelül 2 -et érint a vertigo életük során legalább egyszer, a nők kétszer olyan gyakran esnek ebbe a csoportba, mint a férfiak. A növekvő életkor növeli az esemény valószínűségét. A tárolás csalás egy konkrét, gyakran nagyon kényelmetlen szédülésen keresztül nyilvánul meg. A szédülés a nevét kapja, mivel általában -et használ a fej fejének változása esetén, mind fekve, mind állva, akár sétálás közben. A következmény egy erős, forgó vagy ingadozó szédülés, amely félelmetes és részben korlátozó mindennapi. Előzetesen azt kell mondani: A szédülés ezen formája általában ártalmatlan!

Benigner Paroxysmal Painter (BPLS)

A vertigo kapcsán gyakran hallja a jóindulatú paroxysmal hím tároló swindling . Ez a fent leírt leginkább ártalmatlan szédülés. A speciális megnevezés lefordítható a " roham " -nel, és így jelzi a tárolás elhelyezésének megjelenését: Bizonyos mozgások esetén fordul elő, és csak néhány kellemetlen esetén tartja fenn. másodperc és perc . Az ilyen szédülés naponta többször is előfordulhat. Gyakran beszélnek egy perifériás paroxysmen -festett tárolócsípésről is. Ez azt fejezi ki, hogy a szédülésnek oka van a test perifériás területén, és nem váltja ki mély betegségek.

jóindulatú

A legtöbb esetben a

tárolási csalásokat a ártalmatlan, rövid szédülés jellemzi. A belső fülben lévő kő alapján, amelyben az egyensúlyi szerv is hazugság, az érzékszervi észlelés zavart, hogy szédülés felmerüljön. A rohamok gyakran eltűnnek a rövid idő után önmagában, az orvos által vezetett vagy önmagában készített gyakorlatok elvégzésével.

Malignus tároló csalás

Orvosi szempontból nincs rosszindulatú tároló csípés . A jóindulatú vertigo fogalma itt zavaró lehet. Ugyanakkor csak a név tisztázni kell, hogy a szédülés vagy annak alapjául szolgáló közvetlen károk nem okoznak közvetlen károkat. Következő károsodás A Falls vagy az ideges terhelések szerint azonban nem zárható ki . Makacs szédülés esetén

Hagyja a csaló okokat

A tároló megcsalásának oka a belső fül -ban található. Itt vannak a So -Called ívek , amelyek az egyensúlyi szerv részei . Ezekben az érzékszervi sejtek ülnek, amelyek megragadják a fej mozgását. Ha a betétek a boltívekben kő formájában , a fej mozgása a kövek mozgását okozza. Az eredmény az érzékszervi sejtek irritációja, amely elősegíti a téves információkat, amelyek nem felelnek meg más szenzoros csatornák észlelésének. Szédülés érzése merül fel. Miért nem egyértelmű, hogy a miért halmozódnak fel a kövek miért. Úgy tűnik azonban, hogy a betétek a öregedési folyamathoz kapcsolódnak . Ritka esetekben a koponya sérülései, a fülfertőzések vagy a keringési rendellenességek okozzák.

Alt

A hát, az oldal és a felső ív együtt képezik a lapot. Forrás: MSDmanuals

laggerungschrchen tünetek

A tárolási csalások tipikus tünetei:

  • Jerky, ellenőrizetlen szemmozgások (Nystagmus)
  • hányinger , ritka esetekben hányás
  • Erős, de rövid rotary vagy ingadozó csalás
  • Gyakran kíséri ezt: egyensúlyi rendellenesség

A tüneteket a következő helyzetekben fejezzük ki :

  • AT változás a fej pozíciójának
  • Forduljon A fej
  • Tegye fel a fej nyakát
  • A -on, a fekvő pozícióból
  • forduljon át fekve
  • Bend

Ha észreveszi a vertigo -t a fent említett helyzetekben, a keringési szédülés általában kizárható.

tárolási diagnózis

A csípés megszakítását általában könnyen látható, ha tisztázza a panaszokat és a történetet az orvosi beszélgetésben. Ezenkívül a Hallpike Test megmutatja, hogy egy meghatározott, gyors mozgási sorrend szédülést okoz -e. Ha ez a helyzet, akkor ezt erősen feltételezheti a jóindulatú aprításból. A szemmozgások vizsgálata lehetővé teszi a következtetések levonását a diagnózissal kapcsolatban.

A vertigo önmagában eltűnik?

Az, hogy a tárolási csalások továbbra is fennmaradnak, az a mögöttes októl függ. A szabad kövek rendeződhetnek, ami azt jelenti, hogy lehetséges a természetes bontás . A jóindulatú szédülés gyakran néhány napig, hetekig lemond a -on. Nem zárható ki egy hosszú megállás hónapoktól évektől évekig . Ezért időszerű kezelés ajánlott a tünetek időtartamának csökkentésére és ezáltal megakadályozni a mindennapi terhelést.

Tárolás csaló kezelés

Noha a vertigo gyakran természetes módon eltűnik, a panaszok csökkenése egyszerű gyakorlatokkal felgyorsítható . Itt az egyik a So -Called tárolási manőverekről . Ez azt jelenti, hogy a fejmozgások bizonyos sorrendje, amelyek segítenek a kőben, és így leküzdik a szédülés tüneteit. A orvos vezethet egy ilyen manőveren keresztül, alternatívaként a gyakorlatok otthon végrehajthatók.

tárolási csaló gyakorlatok

A tárolási csalás kezelésére szolgáló gyakorlatok émelygéshez vezethetnek. A legjobb, ha bezárja a szemét, hogy elkerülje a hányingert. Hagyja, hogy az orvos vezesse Önt, vagy hagyja, hogy a gyakorlatokat veled végezzék, ha bizonytalannak érzi magát.

sémont manör -utasítások

Ebben a gyakorlatban a fejét 45 ° elfordítja, és egyenesen egy egyenes felületen ül. A fejét melyik oldalra kell fordítani, láthatja, hogy mely forgás váltja ki a szédülést. Amint kiindulási helyzetben van, gyorsan lefeküdhet az oldalon fekvő helyzetben . Időközben a feje mindig ugyanabban a helyzetben marad. Ennek megfelelően most felfelé nézel a felszínen. Ebben a helyzetben a két és három perc alatt tartja a hosszú. Utána a -ot 180 ° -kal a másik oldalra tárolják , így tekintetük most az alapra mutat. Végül lassan visszatérnek a eredeti helyükhöz , és három percig ülnek. Az -nak több futáson kell mennie a manőver egymás után, naponta többször.

Epley manőver útmutatás

Alt

Az EPLEY manőver lejárt a bal fülben lévő lerakódásokhoz. Forrás: Egészségügyi információk

Üljön a lábaival, és hátul az orvosához vagy egy egyenes felületen. Forgassa el a fejet 45 ° az érintett oldalra. Most gyorsan menj el a fekvő helyzetbe és győződjön meg arról, hogy a feje kinyúlik -e a kanapé szélén. A fejbőrről beszélünk . Ebben a helyzetben addig marad, amíg a szédülés nem csökken, ami általában egy perc utáni helyzet. Ezután fordítsa meg a fejét 90 ° egészséges oldalra, és maradjon ebben a helyzetben kb. Ezután fordítsa meg a test többi részét az egészséges oldalra, és maradjon több perc . Végül visszatérhet a kiindulási pozícióba .