Schwerhörigkeit (Hypakusis): Symptome, Ursachen, Diagnose, Behandlung, Arten

hallásvesztés: Meghatározás & amp; Tények

hypacusis definíció

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világszerte körülbelül 430 millió felnőttet érint a hallásvesztés, amelyet hypacusis néven is neveznek. A több mint 65 éves gyerekek már a harmadik helyen vannak. A hypacusist az a tény jellemzi, hogy az akusztikus információk észlelése és feldolgozása zavart. Míg az egészséges hallási folyamat zajait és hangjait az agy feldolgozza a hanghullámok bevitele és továbbítása, és így hallja, a megértés korlátozott.

De a halláskárosodás nem ugyanolyan kiadós veszteség: egyrészt különbséget tesznek a különböző súlyossági fokok között, amelyek az enyhe károsodástól a teljes hajlandóságig terjednek. A formától függően az ember egy enyhe, közepes méretű vagy magas fokú halláskárosodásról beszél. Másrészt meg kell különböztetni a hallásvesztés különféle típusait, amelyek egyénileg fejezik ki magukat, és a különböző okok alapjául szolgálnak. Az állandó halláskárosodások mellett csak a hallgatás ideiglenes korlátozása lehetséges. A hallás károsodása az élet bármely időpontjában bármikor bekövetkezhet: veleszületett, gyermekkorban vagy csak egyre növekvő életkorban fordulhat elő, az utóbbi változat különösen gyakori.

hallásvesztés/ hypacusis tünetek

Változik -e, hogy a tünetek csak egy (egyoldalú) vagy mindkettő (kétoldalú) fülre utalnak -e. Kétoldalú betegség esetén az adott oldal megkülönböztető formái lehetségesek. A következő jelek hallásvesztést jelezhetnek:

  • A suttogást vagy a csendes zajokat nehéz megérteni
  • Beszélgetések és megértés a környezeti/ háttérzaj esetében nehéz
  • Bizonyos frekvenciák vagy térfogat nem hallhatók (a növekvő romlás gyakran felismerhető itt)
  • A csoportos megbeszélések kimerítőek
  • A hangokat érzékelik
  • Nehézségek a magas hangok megértésében (például a gyermekek)
  • A hallásvesztés esetei a kapcsolatokban szintén növelhetik a halláskárosodás kockázatát

a gyermekek és csecsemőknél számos más, korai tünetet beszél a lehetséges halláskárosodás miatt. Elolvashatja, hogy melyik a itt .

hallásvesztés/ hypacusis okok: Honnan származik a hallásvesztés?

Különböző okok halláscsökkenést okozhatnak. A veleszületett meghallgatás során különösen genetikai diszpozíciók vannak , de a terhesség és a születési folyamat során történő károsodása potenciálisan károsíthatja a meghallgatást. A korai gyermekkor további folyamán a fertőzések és a túlzott zaj fontos kockázati tényezőt képez. Kor -hallás meghallgatása (presbyakusis) , másrészt, a életkorhoz kapcsolódó kopás kombinációjának tulajdonítható, évtizedes zaj Szennyezés és örökletes alapok.

A hallásvesztés egyéb okai bármilyen életkorban, amely a hallásvesztés típusától függően különbözik:
  • A fülcsatorna székrekedése
  • krónikus otitis média
  • hallásvesztés
  • agyi gyulladás
  • Tumore
  • Alkohol és dohány
  • sérülések a fülben vagy a fején
  • Túlzott zaj
  • otosclerosis

hallásvesztés/ hypacusis diagnózis: Hogyan lehet a hallásvesztés?

Az első lépés általában a fül, az orr és a torok orvosának mindkét fülének vizsgálata, beleértve az anamnezes interjút. Itt egy fül tükrözés információt nyújthat a gyulladás vagy a székrekedés jelenlétéről. szubjektív tesztek A hangküszöb -audiogram létrehozásához is szolgálnak. a probléma közép- vagy belső fülében lokalizálni, és a meghatározás, függetlenül attól, hogy van -e egyetlen vagy kétoldalú kár, azt is ellenőrizhető, hogy a hangoló villa hangja mennyi ideig érzékelhető az érintett személy számára.

objektív tesztek Másrészt mérje meg az érzékszervi sejtek vagy az agy aktivitását. Például a otoakoustic emissziót mérőmikrofonokkal vizsgáljuk. Ez meghatározza, hogy a tónusok kattintása velük reagálhat -e a hajsejtek reagálására. Funkcionális hallással a hajcellák összehúzódnak, amikor egy hang eltalálja őket. Egy másik tesztben, a nyelv audiometria -ben a betegeket felkérjük, hogy rögzítsék a számukra lejátszott számokat és szavakat. A elektrokokleográfia információt nyújt az érzékszervi sejtek aktivitásáról. Az agyra való reagáláshoz a agyszár audiometria használható, amely megragadja az agy reakcióját a hangokra. Ezt a teszt alakját különösen akkor használják, ha a hallásvesztés oka gyanúja van a hallásidegben vagy a mélyebb audio területeken. A agykéreg audiometria hasonló módon működik, de kifejezetten a fókuszba kerül.

A hallásvesztés következményei/ hypacusis

A kezeletlen halláskárosodás messze lehet a következmények, mind a szakmai, mind a magánban. A meghallgatás hiánya ahhoz vezethet, hogy az emberek kilépjenek társadalmi életükből, vagy akár teljes elszigeteltség -be kerüljenek. Ez viszont megnövekedett depresszió kockázatához vezet. Az olyan következmények, mint a kimerültség, fáradtság, fejfájás , de a balesetek és esések fokozott lehetősége is lehetséges. A megnövekedett mortalitási arány megfigyelése nem kezelés esetén valószínűleg ennek a balesetek kockázatának tulajdonítható. Még kognitív is befolyásolhatja a kezeletlen hallásvesztést, és ezáltal elősegítheti a memória csökkentését.

Kezelés: Mi a köze a halláskárosodáshoz?

A depresszió vagy a halláshoz kapcsolódó balesetek kockázatának minimalizálása érdekében sürgős kezelés van a megfelelő kezeléshez. Melyik kezelés ígéretes, nagymértékben függ a hallásvesztés típusától és mértékétől. Itt olvashat egy hiányos kezelési lehetőséget itt:

  • A gyulladás miatti hallásvesztés : Ha a hallásvesztés a gyulladás következménye, akkor a kábítószer -kezelés általában már elegendő.
  • hallásvesztés az érzékszervi sejtek károsodásával : Ha az érzékszervi sejtek túl súlyosan sérültek vagy más okok, akkor a klasszikus kezelési módszer hallókészülékek vagy implantátumok használata.
  • hallásvesztés hallásvesztés/akusztikus trauma miatt : Itt a gyógyszeres kezeléssel mozgó infúziók használhatók.
  • A füleltolódás miatti hallásvesztés : Székrekedés esetén az ENT orvos tisztítása általában elegendő a hallás visszaállításához.
  • Megszerzett hallásvesztés : A beszédterápiás kezelés célja a környezettel való kommunikáció képességének helyreállítása. A beszédterápiás kezelést általában hallókészülék vagy implantátum viselésével kombinálják.

Ha gyanította, hogy a halláscsökkentés önmagában vagy rokonában, ne habozzon konzultálni egy orvoshoz. A legjobb esetben elkerülhető a halláskárosodás, mielőtt bekövetkezhet. A megelőzőt figyelembe kell venni, hogy ha a munka megfelelő hallásvédelem vagy egy ICP-halló eszköz viselni. De a zajszennyezés magántulajdonban is káros lehet. Tartsa be a zenéjének hangerő -vezérlését.

A

dohányzás és alkohol szintén olyan feltételes tényezők, amelyek növelik a hallásvesztés kockázatát. Ha csökkenteni szeretné a fertőzések tartós károsodásának kockázatát, akkor többet kell megtudnia a oltások fertőző betegségek ellen (például kanyaró és mumpsz). Ha azt gyanítja, hogy a halláscsökkentés szenved, akkor ingyenes online lista tesztet végezhet, hogy kezdeti értékelést kapjon a gyanúval kapcsolatban.

hallásvesztés típusai

hallásvesztés/ hypacusis

A

hallásvesztés, más néven hypacusis, általában leírja a nyelv és a zajok észlelésének korlátozását. A formától függően egy enyhe, közepes méretű vagy magas szintű halláskárosodás -ről beszél, amely a süketre vagy a teljes hallás elvesztésére is kiterjedhet. A meghallgatás károsodása az élet bármely időpontjában előfordulhat, bár az életkorhoz kapcsolódó forma különösen gyakori. Számos konkrét alfaj megkülönböztethető a hallásvesztéstől, amely okaik, tüneteik és kezelési lehetőségei között változnak.

presbyakusis („Age -od hallás”)

A hallásvesztés egyik leggyakoribb formája a presbyakusis vagy akár merész hallás. Ahogy a neve is sugallja, a hallásvesztés ebben az esetben növekszik az életkorban. A ok itt nem ismert teljesen, de a következő okok kombinációjához vezethető vissza:

A presbyakusisra jellemző

a fülek kétoldalú, ugyanolyan erős aggodalma és a fokozatos romlás a hallás teljesítményében . Először is, a hallás nehéz környezetben nehéz, a csendes hangok észlelése és különösen a magas frekvenciák. Az akusztikus információk észlelésének hiánya folyamatosan elterjed a többi frekvenciatartományba és a térfogatra.

hang iránymutatások

hangvezetőképes hallásvesztést az a tény, hogy a hanghullámok a belső fül szenzoros sejtjeire korlátozódnak. Ennek okainak oka többnyire maga a fülcsatorna, amely például székrekedés vagy rendellenesség révén blokkolja. Bizonyos esetekben a zavaró tényezőt a középfülben is el kell helyezni, amelyet néha korlátozhat a fertőzések, a rendellenességek vagy a timpani. A klasszikus tünetek az összes hely csendesebb, visszafogott zajérzékeléséből áll.

Ha van gyulladás, székrekedés vagy hideg , a hallás általában csak ideiglenesen korlátozott. A antibiotikumok vagy a fülben lévő kisebb beavatkozások esetén a tünetek csökkentése vagy a székrekedés megoldása lehet. A külső vagy a középfül fülének óceánjai otosclerosis , daganatok, mumpák, kanyargók vagy koponya trauma, másrészt. meglehetősen hosszú távú hallásvesztés. Ha ez komoly, a műveletre lehet szükség.

hang észlelése ludo

A hangvezetés hallásveszteségéhez képest a hang lényege sikeres a hang észlelésében, de a hallási benyomások azonosítása és értelmezése nem sikerül. Az akusztikus impulzusok hallóideg általi továbbítása sikeres, ami azt jelenti, hogy a hangok hallhatók, de az agyban a további feldolgozása megmarad , ezért megakadályozzák a hallás tényleges észlelését is. Ilyenfajta halláskárosodás következik be például a stroke vagy az agygyulladás és a vérzés szerint, de az fertőzések mint kanyaró is okozza. , mumpsz és öv emelkedése.

hang szenzáció/belső fülhallás

A halláskárosodás vagy a belső fül hallásának hangérzetét a belső fül területén helyrehozhatatlan funkcionális rendellenesség jellemzi. Az első jel korlátozott nyelvi megértés lehet. Ennek oka az, hogy a ehing és ossicle lánc továbbítja a hanghullámokat, ám ezeket nem adják át és feldolgozzák . Ez felelős a belső fülben lévő hajsejtek károsodásáért, amely megakadályozza, hogy a hajsejtek képesek legyenek a megerősítés és az átalakulás feladatának elektromos jeleinek folytatására. A belső fülhallgatás előfordulásának lehetséges okai között szerepel a presbyakusis , zajkárosodás, hallásvesztés, mérgezés és koponya sérülések. Ugyanakkor a korábbi betegségek (metabolikus betegség, cukorbetegség, keringési rendellenesség stb.) És örökletes tényezőknek is tulajdoníthatók.

A hallásvesztés ilyen formájával meg kell különböztetni az érzékszervi, idegi, idegi, idegi és érzékelő belső fülhallót is.

szenzoros belső fül hallásvesztés Neuronális belső fül hallásvesztés szenzorinurális belső fül hallásvesztés felsorolja annak okát a belső fül cochleában: a termény csiga szenzoros sejtjei felelősek az impulzusok agyi továbbításáért. Ha sérülés merül fel, akkor halláscsökkentés következik be, amely viszont érzékszervi belső fülhallásban jelentkezhet. , másrészt a sérült hallóidegnek köszönhető. Ha ez a helyzet, akkor az impulzus átirányítását a hallóideg tiltja. Végül mind az idegi, mind az érzékszervi funkcionális területet érinti.

A diszkrimináció elvesztése

Ha a diszkrimináció elvesztése következik be, akkor nehézségek merülnek fel az észlelésben Bizonyos frekvenciák . Hallották a beszédet, de nem mindig értik, mert a szó egyes részeinek hiányoznak. Az ilyen veszteség jelei tehát a beszélgetés követésének nehézsége, különösen csoportokban vagy egy lenyűgöző háttérzaj esetén , valamint a beszélt észlelése félreértés. A tünetek bármely korcsoportban -ben fordulhatnak elő. Ezenkívül a hallásvesztés mind a magas, mind az alacsony frekvenciákra utalhat, és ennek megfelelően/letétbe helyezve "> sivatagi kiadós hallás . Azok az emberek, akiket a középső frekvenciatartomány érint

hochtonschwerz (/a>

A magas frekvenciák nehézek azoknak az embereknek, akik a hochtonschwerdukiness -tól szenvednek . A 2000. évi Hertz frekvenciáit magas hangoknak kell tekinteni. A beszélgetésekben néhány hang - például S, F, H - különösen nehéz meghallgatni, amikor a környezet általában unalmas észlelése is van. A magas hangok, a twittering madarak és a magas frekvenciájú jelek (például a zárt mosási folyamat jeleként a sípolás) továbbra sem érhetők el az érintettek számára. Mi a sztrájk a hochtonschwerduknbeit

hallásvesztéshelyettes

A 2000 hertz vagy alacsonyabb betegek nem hallják a 2000 hertz vagy alacsonyabb mély frekvenciáit. Ez egy érzékelő halláscsökkenés, mivel a hajsejtek károsodnak. Az idő nagy részében maga a hallgatási kötetet nem érinti, de a megértés még mindig korlátozott. Mind a

középső hang hallásvesztés A Cochlea (audio csiga) zavarának eredményei a belső fülben, és szenzorosnak számítanak. belső fülhallás hallás . Míg a közepes frekvenciatartomány általában a legérzékenyebb, a a középső hangzás hallása örökölhető, általában viszonylag korai, és a progresszív romlás jellemzi . A legerősebb kifejezésben hallásvesztést okozhat a süket miatt, amelyben mindkét fül általában egyformán befolyásolja. Az öröklött szív típusának megelőzése nem lehetséges, tehát csak a tünetek kezelése hallókészülék segítségével marad.

A szélessávú hallásvesztés

A belső fülhallás meghallgatásának újabb alfaja a szélessávú hallásvesztés. Ez egy kombinált halláskárosodás a loeton -, középső hang - és hangkezelés és hangérzékelés