Surditas (Taubheit): Definition, Ursachen, Symptome, Folgen, Diagnose

Mit jelent az orvos a "Surdas"?

A suet néven ismert surdákat az egyik vagy mindkét fül teljes süket jellemzi. Meg lehet különböztetni a klinikai és gyakorlati süketben is : gyakorlati süketséggel a halláskárosodás mértéke a süket, de a belső fül részleges funkciója továbbra is kimutatható. Ez az eset például egy kombinált halláskárosodásban fordul elő. A klinikai süket diagnosztizálását viszont a belső fül teljes funkciójának elvesztése jellemzi.

Sokan gyakoriak a süket. A surditas azonban nem feltétlenül eredményez csendet. Ennek eredményeként nem lehet arra következtetni, hogy a süket emberek automatikusan hallgatnak. A süket azonban részben a csendes és/vagy vaksággal kombinálva fordul elő. A csend előfordulását befolyásoló tényező az, hogy a halláskárosodás veleszületett vagy megszerzett -e, és ezért zavartalan, szóbeli nyelv megszerzése történt -e.

Surdas bal/jobb/mindkét oldalon: tünetek és kövesse

A süket által érintett

mind a bal, sem a jobb fül is lehet. Fontos az a különbség, hogy mindkettőt vagy csak egy fülét érinti -e, mivel a kapcsolódó tünetek vagy következmények néha tömegesen különböznek.

Egyoldalas süket

  • Általános szabály, hogy a hallás nagyon korlátozott
  • Az ismeretlen fülnél fennmaradó hallgatás lehetséges
  • feltűnő, hogy az érintett emberek nem reagálnak a (hangos) zajra
  • A nyelv megszerzése nagyrészt normális
  • Korlátozott irányú hallgatás

süket mindkét oldalon

  • Nincs hallás észlelése
  • A szóbeli kommunikáció általában nem lehetséges
  • Zavart/késleltetett nyelvfejlesztés, különösen a veleszületett zsibbadás esetében
  • Azokat az embereket, akik életük során csak a surcitát szereztek be, külön -külön kell megvizsgálni. A legtöbb érintett embernek normál nyelv elsajátítása történt, és ezért könnyen visszatérhet a hangszóró megfogalmazásához.
  • Gyerekeknél A süket, a késleltetett nyelvfejlesztés mellett a beszédre, az artikulációs nehézségekre való válaszok hiánya és a médiafogyasztás nagy mennyiségének megválasztásakor fejeződik ki.
  • Mivel szoros kapcsolat van a meghallgatás és az egyensúlyérzet között, a szédülést gyakran süket kíséri.

surdas/ süket: okok

A bejelentés okai az egyes esetekben alapulnak. Az okok különféle kombinációi is lehetségesek:

  1. Korlátozások a hangsorban : A hangot nem lehet a középfül fölé vezetni a belső fülig, mint általában. Ez igazolható az OSSICle lánc károsodásakor, amely a hang megerősítését szolgálja.
  2. Korlátozások a hangérzékelésben : A hangot a belső fül felé történő továbbítás nem érinti, hanem a jelek továbbítása az agyhoz. Ennek eredményeként a hallott feldolgozása zajlik. Ilyen korlátozást okozhat például a kürtdeg megszakításával.
  3. Pszichogén hallásbetegség : Ritka esetekben a mentális betegség a hallás befolyásához vezet. A hallásvizsgálatokban nincs károsodás, hanem csökkentett hallási teljesítmény.
  4. a veleszületett surdas A következő tényezők okozhatják:

    • Genetikai hajlam
    • A terhesség alatt :
      • Az anya fertőzései
      • Kábítószer -használat
      • Bizonyos gyógyszerek
    • A születésnél :
      • oxigénhiány
      • agyvérzés

    A Surdas megszerzése?

    • tartós fülfertőzések : Káros lehet a közepes és a belső füleknél
    • meningitis vagy encephalitis
    • Néhány gyógyszer :
      • kemoterápiás szer
      • diuretikumok (vízelvezető ügynök)
      • Különböző antibiotikumok
      • acetil -szalicilsav
    • Tumore
    • Zajkárosodás
    • Keringési rendellenességek
    • hallásvesztés
    • Krónikus fülbetegség (például otosclerosis)

    Diagnózis Süket/ Surdas

    A „süket” diagnosztizálásával kapcsolatban meg kell konzultálni a torok orr- és torokorvosával. Ez kezdetben egy anamnizis beszélgetésben fejeződik be Van -e a megfelelő betegség kockázati tényezői. otoscopy (fül tükrözés) esetén a fülcsatornát ezután megvizsgáljuk. Ez lehetővé teszi más okok kizárását, például a középfül székrekedés általi károsodását, de nem engedélyezi a hallás teljesítményéről szóló nyilatkozatokat. Ezért számos teszt követi a hallás teljesítményének ellenőrzését, a süket okainak megkeresését és a diagnózis elvégzését.

    A következő tesztek szurdák diagnosztizálására szolgálnak:

    szubjektív tesztek

    A szövési teszt használható annak megkülönböztetésére, hogy van -e hangkezelés vagy hangérzékelési rendellenesség. Ebben az orvos a fej mindkét oldalán egy hangoló villát helyez. süket esetén a csontvonal gyakran továbbra is működőképes, ami lehetővé teszi a hang meghallgatását a szövési teszt részeként. Így ellenőrizhető, hogy a hangot mindkét fülön hallják -e. Ha a beteg meghallja a hangot a
    oldalán, ez a hangvonal zavarának zavarásért, a Healthy Ear -on egy Erős> rendellenesség A hangérzékelés .

    A ereszcsatorna-tesztben potenciális különbségek mutatkoznak a beteg csont- és légkezelési teljesítményében, mivel őt a Weber-teszttel együtt értékelik. A megvalósítást egy hangoló villával is megvalósítják: a fül mögött a csontra helyezik, amíg a hang már nem hallható. Ezután a villát a fül mellett tartják, ahol a hangnak ismét hallhatónak kell lennie. Ha a hangot nem hallják, akkor ez a süketről szól.

    Ezenkívül a hangküszöb audiogram információt nyújt a hallásküszöbről vagy a decibelek számáról, amelyekben a beteg hallásteljesítménye van. A küszöböt a tonaudiometry -ban mérik, különféle hangok lejátszásával, valamint a fejhallgató és a csontvonalak magas hangjainak lejátszásával. Ennek alapján egy audiogram létrehozható a hallás megjelenítésére. Minél később hangos észlelés, minél jobban kiejtik a hallásvesztést. Ezenkívül a nyelv audiometria felhívja a nyelv megértését. Ennek céljából a beteget felkérik, hogy nevezze meg a szavakat és a hangokat, és kiejtse el, hogy fejhallgatón keresztül érkezik.

    A hallásvesztés, azaz a hallás észlelésének károsodásának megkülönböztetése érdekében, a hallás -észlelés teljes veszteségétől, azaz a süket, a hangküszöb audiometria -ot kell figyelembe venni. Ha a fő nyelvterületen legalább 100 decibel hallásvesztés van, akkor az érintett személy süketnek tekinthető. A fő nyelvterület az a frekvenciatartomány, amelyben a kommunikáció fő része zajlik.

    Objektív tesztek

    A timpanometria -ben egy szonda van behelyezve a fülbe, hogy ez a légmentesen lezárt. A szonda ezután hangot küld, hogy megmérje, mennyi lengő ereje van a dobhártya. Az eredmény lehetővé teszi a középfül funkcionalitásával kapcsolatos következtetések levonását, és megmutatja, hogy van -e csőbetegség vagy az OSSICle lánc megszakítása.

    A stapedius reflex mérés segítségével , a védő reflex (Stapedius reflex) beillesztése a középfülbe ellenőrzésre kerül, mely következtetéseket a meghallgatásról és a hallgatási restrikció eredetéről. húzott. A Stapedius reflex a fülünk zajvédőjét szolgálja. A méréshez egy szonda van behelyezve a fülbe, amelyen keresztül az utóbbi térfogatnal szembesül. Amikor a hangokat a belső fülre továbbítja, a Stapedius izom izommozgásának kell lennie. Ennek következménye a dobhártya mozgása, amelyet görbeként lehet ábrázolni. A továbbítás hiánya miatt a Stapedius reflex kiváltása súlyos hallásvesztés vagy zsibbadás esetén már nem zajlik.

    2009 óta az újszülött szűrést a süketés szempontjából megvizsgálták a újszülött szűrés eredményeként. A cél az, hogy a lehető legkorábban felismerje a lehetséges károsodásokat, és megfelelő módon reagáljon rá. A szűrés során a otoakoustic kibocsátás mérése történik. Erre a célra egy kis mikrofont helyeznek be a fülbe, amely a belső fülből is nagyon csendes visszhangokat is megragadhat. Így ellenőrizhető az audio csiga funkciója. A agyi elektromos audiometria -ben, a Bera -ban röviden, a belső fül és az agy közötti zavar meghatározására is lehetséges. Erre a célra az agyi áramlásokat mérik, míg a hangok vagy a zajok fejhallgatón keresztül kerülnek kiadásra.

    A hallás teljesítményének bemutatása és meghatározása mellett vérvizsgálat A süket okai. Például a fertőzések vagy anyagcsere -betegségek azonosíthatók állapotfaktorként. Annak érdekében, hogy megvilágítsák a veleszületett süket genetikai alapjait, a vizsgálatok más szakembereknél , beleértve a neurológust is, feltárják.

    Surdas terápia

    A

    surdas helyrehozhatatlan. Más szavakkal, nem gyógyítható meg, de az következményes károk csökkenthetők, és a mindennapi életben sokan javíthatók. Teljes süket esetén ez megoldható halló implantátumokkal . Gyakran egy cochlea implantátum beillesztését használják, amely azonban nem alkalmas minden érintettre, valamint az érintettekre, valamint az érintettekre is. Nem mindenből kívánatos. Az egyszörös surdák esetén a cros-halló segédeszközök egy kezelési opció-a hangzás a poros fülön lévő hangon. és helyezze át a funkcionálisra. Ez a környezet javított hallási észlelését hozza létre, különösen hangos helyzetekben, csoportos beszélgetésekben vagy a zaj vezetése során. Alternatív megoldásként a süket kezelésére szolgáló stratégiák, itt elsősorban a jelnyelv megtanulása , amely jelentősen megkönnyíti a kommunikációt.