Cochlea-Implantat: Kosten, OP, Anwendung & Funktion

cochlea implantátum: alkalmazás, funkcionalitás, működés, kockázatok & amp; Költség

Ha hang -enhinging, hagyományos hallókészülékek már nem elegendő a hallásvesztés kompenzálásához a> Hallókészülék implantátum beillesztése. Az egyik lehetőség a Cochlea implantátum (CI), amely egy belső fülimplantátum, amely elektronikus hallgatás helyettesítése. Erre a célra áthidalja a sérült hajsejtek működését, biztosítja a kürtdeg közvetlen stimulálását, és így elkerüli a hallás károsodását. Ennek eredményeként az implantátum alkalmas súlyos vagy magas fokú belső fülhalláshoz.

Alkalmazási területek - Kinek van értelme a cochlea implantátumnak?

A Cochlea implantátum (CI) beillesztése alapján A belső fül minden károsodása , növelve a
hallásvesztést (hypakusis) , valamint a hagyományos hallókészülékek . Ez utóbbi akkor fordul elő, amikor a belső fül számos szőrsejtje megsemmisül. A hosszú távú meggyőződéssel ellentétben, hogy a cochlea implantátumok csak akkor használhatók, ha a hallási maradványok elvesznek, a maradék meghallgatás manapság megőrizhető, és a CI előnyeivel együtt használhatók. A hallókészülék és az implantátum hibrid ellátása szintén lehetséges. Ez a forma egy -egy oldalon érhető el olyan emberekkel, akiknek a fülének eltérő halláskárosodása és az ellátás esetében van. Az elengedhetetlen alapvető követelmény azonban a cochlea vagy kürt ideg jelenléte.

Egyrészt a Cochlea implantátumok fő célcsoportja felnőttek, akiknek súlyos a nyelvi észlelése súlyos, mindkét oldal miatt
hallásvesztést keresnek , annál magasabb a siker nézete.

Másrészt a gyermekek gyermekkoruk során is beszerezhetők, akiknek születése óta nagy a hallásvesztése vagy megszerezte őket. A beavatkozás ideje itt is döntő jelentőségű: különösen nagy esély van a sikerre, ha az implantátumot a második év kora előtt állítják be. A nyolcadik év után a hangszóró megszerzése csak korlátozott mértékben lehetséges korai vagy születési életkorban.

struktúra - Hogyan épül fel a cochlea implantátum?

A két komponensből készült Cochlea implantátumok

: egy külső rész, amely mikrofont, nyelvi processzort, sebességváltótekercset és mágneseket tartalmaz, és egy belső rész - a tényleges implantátum - recipiens tekercsekkel, mágnesekkel és elektródahordozókkal. Az előbbi az auricle mögött kívülről van rögzítve, míg az implantátum az időbeli csontban helyezkedik el, a bőr alatti Auricle közelében.

hallókészülék a fején

Az akkumulátor és a belső rész közötti csatlakozás vezeték nélküli, ahol az energiaellátást a fejbőr segítségével a mágneses indukció felhasználásával valósítják meg. Ezenkívül a belső és a külső mágnesek lehetővé teszik a sebességváltó tekercsek stabil rögzítését. Ezenkívül közvetlen érintkezési pont van az implantátum és a belső fülben lévő cochlea között azáltal, hogy az elektróda hordozóját maga a cochlea -ba helyezi.

Hogyan működik egy cochlea implantátum?

A hallási folyamatot a Cochlea implantátummal indítják el úgy, hogy a hanghullámokat a külső összetevőn keresztül elnyelik, amely továbbítja az audioinformációkat a hangfeldolgozóhoz. A processzorban a legfontosabb jeleket digitális információkká alakítják át, és az adó tekercs segítségével elküldik a belső implantátumnak.

Itt van egy másik átalakítás - elektromos impulzusokká, amelyek továbbítással az audio csiga elektródjaihoz jutnak. Az elektródok segítségével a kürt idegének elektromos stimulációját indítják el az impulzusok agyba történő továbbítása érdekében. Az agyban az elektromos jeleket végül zajként azonosítják, és a hallgatási benyomás jön létre.

Működés - Hogyan lehet egy cochlea implantátum beillesztése?

A művelet előtt Fontos figyelembe venni a különféle paramétereket: a kritikus hallásvesztés, a nyelvtudás, a kürt ideg állapotának, a további észlelési és feldolgozási rendellenességek jelenlétének időtartamát is. Mivel a hallgatás CI -vel történő képzésének motivációja a beültetés sikerének előrejelzése jelentősen befolyásolja. Ezenkívül az orrformát és az életminőséget előre rögzítik a hallókészülékekkel és anélkül és anélkül, és anélkül, hogy mérlegeljük, hogy a CI képviseli -e az adott beteg megfelelő hallási megoldását. A megfelelőség ellenőrzése után végül felmerül a rehabilitáció és az utógondozás szervezésének előkészítő kérdése

Az intervenció során egy 5-8 cm hosszú vágást kell beállítani a fül mögé. A haj borotválása alig van szükség - ellentétben a nagyobb feltételezéssel. Amint a terület ki van téve, a mélyedést a koponyacsontokba őrlik. Ez lehetővé teszi egy csatorna létrehozását a szikla lábában, amely a középfülre terjed ki és hozzáférhetőséget teremt a kerek ablakhoz. Egy kis fúró beilleszthető a csatornán keresztül, amellyel a kerek ablak közelében lyukat fúrnak a cochleába. Utána a sebész az implantátumot használja az üvegezett lyukon keresztül, amelynek kábelei a szikla lábához vannak rögzítve. A műtét során az implantátumot megvizsgálják, hogy ellenőrizzük a kiváltott irritáció érkezését az agytörzsbe. Végül, a kiválasztott módszertől függően, a csatorna vagy csont anyaggal van megtelve, vagy hagyva nyitva, és a fej nyílását varrják.

Másnap A beültetés után Az implantátum ülését x -try -vel ellenőrzik. Az első öt -hét napban általában a fekvőbeteg -kezelés zajlik, a szál leginkább hét nap után húzódik. Ha a seb teljesen meggyógyult, akkor a Cochlea implantátum első aktiválását körülbelül egy -két héttel a műtét után hajtják végre. A hallgatási beállítások finom beállításai és optimalizálása biztosítja a hallgatás finomítását a következő hónapokban. A Cochlea implantátum rendszeres ellenőrzésének és várakozásának nem korlátozódhat erre az időszakra, hanem élethosszig tartó, időszakos rutinszerűvé válni a rendellenességek korai szakaszában történő kijavítására vagy megelőzésére.

Az első adaptációval egy intenzív hallásképzés is kezdődik, amely kiképzi a CI -vel kapott hangjelek értelmezését. A tanulási folyamat összehasonlítható egy új idegen nyelv megtanulásával, és rendkívül egyéni. Azonban minden CI -fuvarozó számára közös alap van: a motiváció és az erőfeszítés a képzés előfeltétele, de - függetlenül az intenzitástól - nem vezet a természetes halláshoz hasonló hallásminőséghez.

kockázatok - milyen kockázatokkal jár a cochlea implantátum implantációja?

A belső fülimplantátum behelyezésekor ez egy rutin beavatkozás, de nem marad meg kockázatok nélkül. Fennáll annak a kockázata, hogy a otitis táptalaj, a mastoiditis és a dobhártya esetleges károsodása. Pontoperatív módon lehetséges az arc- és ízlelőbimbók ideiglenes korlátozásai, amelyek veszélybe kerülnek az őrléshez való közelség miatt. Ezenkívül lehet - többnyire csak ideiglenes - szédülés vagy egyensúlyi rendellenesség. A műtéti beavatkozások érzéstelenítés és posztoperatív fertőzések kockázatát is megadják.

Előnyök és hátrányok: Mire szól, és mi van a Cochlea implantátummal?

A Cochlea implantátum előnyeinek és hátrányainak meghatározása csak korlátozott mértékben valósítható meg, mivel a siker erős függése a személyes előfeltételektől és az edzés motivációjától. Ennek megfelelően a Cochlea implantátummal vagy elleni döntést csak az egyénileg meghatározott előnyök és hátrányok alapján lehet meghozni. Noha a CI javítja a részvétel a mindennapi életben és a munkakörnyezetben, a környezeti zaj és a hang észlelése vezethet, és így biztonsági tapasztalathoz vezethet, hátrányait nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Az a gondolat, hogy a beültetés után az optimális nyelvi megértés további erőfeszítések nélkül, sajnos utópikus. A Cochlea implantátum használatának intenzív képzésének szükségessége és a tökéletes hallgatás nem megvalósítható még a CI -vel sem, az azonosítási konfliktus veszélye is fennáll. A beültetés környezetétől és időjétől függően a viselői nem érezhetik a hallásvilágot vagy az otthoni emberek hallásának világát. Fontos összeférhetetlenség merülhet fel, különösen a hallásban szenvedő szülők gyermekei számára. De még azokkal a felnőttekkel is, akik évek óta azonosították a halláskárosodást, ez egy hatalmas drasztikus élmény.

cochlea implantátum költség

A cochlea implantátum költségei körülbelül 40 000 euró, és az utógondozás költségei szintén folyamatos. A törvényes egészségbiztosító társaságok azonban általában fedezik a műtét, a rehabilitáció és az utógondozás összes költségét. Ha Ön vagy gyermeke magántulajdonban van, akkor konzultációra van szükség az egészségbiztosító társasággal, hogy többet megtudjon a költségekről.

cochlea implantátum gyártója

cochlea implantátumokat jelenleg négy gyártó állít elő: cochlear , Eticon Medical , Advanced Bionics és Med-el .

.