Mann mit Knalltrauma

Bang trauma: kezelés, okok, tünetek

A bumm trauma akusztikus trauma. Akkor fordul elő, amikor a szőrsejtek a belső fülben megsérülnek. Ezen túlmenően, a megnövekedett hang expozícióval esetén a fül előfordulhat, amely röviden - egy és két ms között - intenzíven hat a fülén. Mivel egy bizonyos nyomásküszöb túllépése után az emberi fül esetében már nem lehetséges a adaptáció. Ennek eredményeként a halló szerv sérült.

Összefoglaltuk az összes releváns információt a Bang Trauma témájáról. Az alábbiakban információkat talál a okokról és tünetekről . Azt is megtudhatja, hogyan helyezkedik el a diagnózis "Bang Trauma" , és melyik terápiás megközelítés lehetséges. Ha bármilyen kérdése van, akkor örömmel biztosítjuk Önnek kötelezettség nélkül és ingyenesen.

A bumm trauma okai és okai

Az akusztikus bumm trauma oka változatos. A tipikus példák a következők:

  • Erős csapás a fülén
  • Villám sztrájk
  • Robbanás a fül közelében
  • Fényes test robbanás a fül közelében
  • lövések a fül közelében

Ezek az okok a hajsejtek metabolizmusában rendellenességgel károsodhatnak . Az oxigénellátást már nem adják eléggé, és már nem lehet szabad gyököket kialakítani. Ezenkívül lehetséges a mechanikai károsodás . Mindenekelőtt a fül csiga alapterületét érinti, beleértve a magas frekvenciájú területet is.

Milyen tünetek merülnek fel egy bumm traumából?

A bumm trauma tipikus tünete az eltömődött fül érzése. Van még egy hallásvesztés az érintett oldalon. A bumm trauma egyéb szokásos tünetei a következők:

Leginkább a bumm trauma csak egy oldal , és az első napokban a tünetek javítását kell mutatnia. Általában nem várható a tünetek romlása.

Hogyan diagnosztizálják a bumm traumát?

A diagnózishoz a fül, az orr és a torok orvos létrehoz egy hallgatási görbét . Ez a görbe, amelyet egy audiogram mutatnak, meghatározható. A görbe folyamán ez az alakból látható, amely 4000 Hz -es depressziót vagy magas agyag frekvencián hulladékot mutat.

Bang trauma esetén az úgynevezett sisi teszt pozitív. Ez azt jelenti: A tartomány a kényelmi küszöb és a hallásküszöb között kevesebb, mint azokban az emberekben, akik normálisan hallhatnak. Ez a tény a sérült külső hajsejtekre vezethető vissza. Az egészséges fülben általában egy viszonylag széles hangtartományt és annak intenzitását érzékelheti. Hallásvesztés esetén viszont a térfogat -ingadozás észlelése korlátozott.

Ezenkívül a külső szőrsejtek egy másik funkcionális területét érinti: a otoakoustic kibocsátás már nem mérhető kár esetén. Mivel azonban a kibocsátások tesztelésekor további zajszennyezés van, a tesztet csak egy héttel a trauma után végzik.

Milyen terápiás lehetőségek vannak egy bumm traumával?

Az első terápiás intézkedés a infúziós terápia Procain és Haaes -szel. A kezelés szinte analóg módon zajlik a hallásvesztés . Ezenkívül a kortizon továbbra is beadható. Ha e két terápia egyikének egyike sem sztrájkol, akkor egy hiperable oxigénterápiát használunk.

Mindenesetre a -ot a lehető leghamarabb el kell kezdeni a terápiával , mert ez döntő jelentőségű a prognózis szempontjából. Minél korábban használja a terápia, annál alacsonyabb a bumm trauma által okozott tartós károk kockázata.

A

műveletek csak egy bumm traumában történik, ha a belső fül egyik vagy mindkét ablaka megsérült, vagy egy perily szimbólum alakult ki. Ebben az esetben kóros kapcsolat van a Perilympion szobától a középfülig. Mind a fistulát, mind a sérült ablakot a fülmérő nyílásának felújításával kezelik. Ezt az eljárást tympanotomy .

nevezik

Segíthet -e egy hallókészülék egy bumm traumával?

Amikor egy bumm trauma hosszabb ideig folytatódik, a legtöbb esetben a magas hangon a magas hangú területen van egy halláskárosodás . Ezt a halláscsökkentést általában nagyon jól kiegyensúlyozhatja egy hallókészülék . Ez jelentősen javítja az életminőséget. Különösen hangos környezetben a javított hallási képesség érzékelhető, amelyet a hallókészülékek felhasználásával gyógyítanak meg.

Milyen előrejelzés van egy bumm trauma?

Az előrejelzés általában jó. A körülbelül hat hét szerint a tünetek javítása várható. A meghallgatás gyakran teljesen visszatér. Ha a tünetek hat hét után továbbra is fennállnak, a siker nézete gyógyulásra csökken. Ezért az állandó halláskárosodást nem lehet kizárni.